Wettelijke vereisten

Wij vinden het belangrijk dat je een goede en veilige aanhangwagen kunt huren om je klus te doen. Als specialist met ruim 40 jaar ervaring in de aanhangerverhuur, zetten wij voor jou de allerbelangrijkste punten op een rijtje. Zo kun je zorgeloos een aanhanger bij ons huren en snel aan de bak!

Aanhanger huren? Hier moet je aan denken!

In ons aanbod hebben wij verschillende soorten aanhangers. Op die manier hebben wij voor jou altijd de perfecte aanhangwagen. Ondanks dat wij verschillende soorten aanhangwagens hebben, heeft iedere aanhangwagen standaard deze onderdelen;

Remsysteem

De assen op onze aanhangwagens hebben een remsysteem. Deze zijn veiliger dan ongeremde aanhangwagens. De meeste auto’s mogen niet veel gewicht trekken als de aanhangwagen geen remsysteem heeft.

Geremd of ongeremd?

Een auto kan wettelijk gezien met een geremde aanhangwagen meer trekken dan met een aanhangwagen zonder remsysteem. Hoeveel een auto mag trekken staat op het kentekenbewijs. De trekkracht van jouw auto moet groter zijn dan het maximale gewicht van de aanhangwagen (ledig gewicht + laadvermogen). Anders loop je risico op een boete.

Via de website van het RDW kan je gelijk zien wat de trekkracht van jouw auto is.

Bijna alle aanhangwagens van boedelbak  zijn geremd. Ons type A heeft een aangepast maximaal gewicht van 500 kg. Door deze bewuste keuze, hebben verre weg de meeste auto’s voldoende trekkracht om zonder risico met onze aanhangwagens te rijden.


Aanhangwagens met een remsysteem zijn veel veiliger dan ongeremde aanhangwagens. Het remsysteem zorgt voor een stabiel weggedrag tijdens het rijden en verkort de remweg behoorlijk.

Aanhanger met afdekzeil boedelbak

Afdekzeil

Aan al onze open bak aanhangwagens zit er altijd een afdekzeil vast. Als je losse lading wilt vervoeren, dan ben je wettelijk verplicht om een de lading af te dekken (met een net of afdekzeil). Deze maatregel is ingevoerd om de veiligheid op de weg te verhogen. Als je de lading niet goed hebt afgedekt wanneer je gaat rijden, dan ben je strafbaar en kun je een hoge boete krijgen.

Gratis afdekzeil bij boedelbak
Om je een handje te helpen heeft boedelbak alle open bak aanhangwagens standaard voorzien van een afdekzeil.

Het afdekzeil is flexibel genoeg om diverse spullen van verschillende afmetingen gemakkelijk en veilig af te dekken. Het is wel aan jezelf om de lading zelf goed af te dekken. Het afdekzeil is poreus en dus niet waterdicht.

Het afdekzeil kun je gratis gebruiken. Zo kan je zorgeloos, veilig en voordelig op weg met een aanhangwagen van boedelbak.

Gewicht specificaties

Alle boedelbak aanhangwagens hebben extra stevige assen, banden, koppelingen en een oersterk aanhangwagenframe. Hierdoor hebben onze aanhangwagens een stabiele wegligging. 

In het kentekenbewijs staat de trekkracht van de auto vermeld. De trekkracht wordt onderscheiden in:

- Trekkracht maximale massa ongeremd
- Trekkracht maximale massa geremd

De maximale massa is het ledige gewicht van de aanhangwagen inclusief het laadvermogen. De meeste auto’s mogen met ongeremde aanhangwagens een veel lagere maximale massa trekken dan met geremde aanhangwagens. Ruim 90% van ons aanhangwagenpark is geremd.

Houd er wel rekening mee dat ongeremde aanhangwagens minder massa kunnen dragen dan de geremde aanhangwagens. Het type A bijvoorbeeld, heeft een verlaagde max. massa van 500 kg. Hierdoor kunnen de meeste auto's ook onze ongeremde aanhangwagens trekken.

Het rijden met geremde aanhangwagens tot 750 kg is wel toegestaan.

Je kunt via de website van de RDW direct bekijken wat de trekkracht is van jouw auto

Tandemasser aanhangwagens

Alle tandemasser aanhangwagens van boedelbak hebben een hoger maximale massa en dus een hoger laadvermogen dan de enkel as aanhangwagens. Er zijn een aantal verschillende gewichtstypen in omloop, van 1300 kg en 1600 kg maximale massa. Deze gewichten kunnen door de meeste personenauto’s getrokken worden. Als dit gewicht hoger is, dan heb je al snel een flinke auto (SUV) nodig om de tandemasser aanhangwagen te kunnen trekken.

Let op! In de verhuurmarkt worden ook wel tandemas aanhangwagens aangeboden zonder een eigen kentekenplaat. Deze aanhangwagens mogen tot 750 kg laadgewicht vervoeren. Omdat de aanhangwagen snel  550 tot 600 kg weegt, kun je weinig lading meenemen. Daarnaast vertrouwt de politie de niet-gekentekende tandemasser aanhangwagens niet helemaal. Hierdoor is de kans erg groot dat de politie jou zal aanhouden om de lading te wegen.

Met de boedelbak tandemassers rijd je altijd veilig en volgens de wettelijk normen.

Rijbewijs achterzijde

Rijden met een aanhanger

Rijbewijs B en BE

Over het algemeen is een rijbewijs B voldoende om een aanhanger trekken met je voertuig. Maar let er wel op dat je voertuig sommige aanhangers niet mag trekken, vanwege het gewicht. Daar zijn namelijk wettelijke regels voor opgesteld. Hieronder lees je wat voor type aanhangwagen je auto mag trekken per rijbewijs.

Rijbewijs B
Deze regels zijn belangrijk voor het huren van een aanhanger. Met rijbewijs B mag je auto een aanhangwagen van maximaal 750 kg trekken. Is je aanhanger zwaarder? Dan is dat geen probleem! Je aanhanger mag meer dan 750 kg wegen, mits het samen met jouw auto niet meer dan 3500 kg weegt.

Rijbewijs BE
Met een rijbewijs BE mag je auto en de bak samen boven de 3500 kilo uitkomen. Let wel op de maximale trekkracht van je auto.

Let op: de regels voor rijbewijs BE zijn in 2013 aangepast. Heb jij vóór 19 januari 2013 rijbewijs BE gehaald? Dan mag je met jouw voertuig in principe iedere aanhangwagen of oplegger trekken en zit er geen limiet aan vast. Wel moet je rekening houden met de maximale trekhaaklast (hoeveel gewicht een trekhaak aan kan) en het maximale laadvermogen.

De kentekenplaat

Om met een enkelassige aanhangwagen te rijden, heb je een witte kentekenplaat nodig, die specifiek bedoeld is voor het trekkende voertuig en wettelijk verplicht is.

Al onze enkel as aanhangwagens hebben handige klemmetjes waardoor je makkelijk jouw kentekenplaat kunt vast maken op de aanhangwagen.

De dubbel as aanhangwagens van Boedelbak  (type E en EH) hebben een eigen kentekenplaat. Dit komt doordat de maximale massa hoger is dan 750 kg. Hiervoor hoef je dus geen witte kentekenplaat te hebben.

Snelheid

Rijd nooit harder dan de toegestane maximumsnelheid op de weg. De wettelijk toegestane maximumsnelheid met een aanhangwagen is 90 km p/u. Let op: met een aanhangwagen heb je een langere remweg. Het rijden met een aanhangwagen is erg gemakkelijk. Onze afmeting aanhangwagens volgen gewoon de auto. Blijf wel proactief wanneer je met een aanhangwagen rijdt.

Reserveer met gemak een boedelbak!

  • Reserveer

    Stap 1: Reserveer je aanhangwagen en reken meteen af.

  • Slot icoon

    Stap 2: Laat je reservering zien en ontvang de sleutels voor het slot.

  • koppel icoon

    Stap 3: Koppel de aanhangwagen aan en je kunt gaan!